Mette Nygård Havre vil inspirere folk til å bli matreddere

Mette Nygård Havre fra folkekampanjen @spisoppmaten kommer til Mat og Landbruk 2019 for å snakke om hvorfor vi må slutte å kaste mat!

Hvorfor startet du opp kampanjen?


Jeg har i mange år jobbet i renovasjonsbransjen. Der så jeg med egne øyne hvor mye spisbar mat som ble kastet. Det ønsket jeg å gjøre noe med og startet derfor «Spis opp maten» i sosiale medier. Rett og slett for å inspirere folk til å bli matreddere og endre holdninger. Jeg fikk raskt mange følgere og skjønte at her hadde jeg truffet på noe folk trenger informasjon om. Jo mer jeg selv lærer, jo mer kan jeg dele med mine følgere. Deg er viktig at dette blir gjort på en positiv måte. Det er derfor jeg sier at vi alle skal bli matreddere!


Hva er følgerne dine opptatt av?


Følgerne mine elsker små hverdagstips som alt i fra hvordan restemat skal oppbevares til restematoppskrifter. Men de er også svært opptatt av emballasje og reduksjon av plast. Det tar fyr i kommentarfeltet når produsenter forteller at de skal kutte plast. Det liker folk! Svært mange sender meg bilder og spørsmål om problemstillinger de vil jeg skal ta opp. Masse av dette følger jeg videre og sammen får vi da til positiv endring. Folkebevegelsen ‘Spis opp maten’ har fått en stemme som blir hørt!  


Hva er bærekraftig matproduksjon for deg?


Globalt står matproduksjon for en stor del av klimagassutslippene. Det er skremmende, synes jeg. For meg blir det derfor viktig at den maten vi velger å kjøpe, enten den er kortreist eller langreist, blir spist opp. Jeg mener at matproduksjonen ikke blir bærekraftig før vi klarer å kutte svinnet stort. For det hjelper ikke å kjøpe kortreist mat om fokuset på reduksjon av svinn ikke er tilstede. Her kan vi alle være med og bidra – hver eneste dag!