Virtuelt gjerde vil få flere dyr på beite

For fjerde år på rad deler Norsk Landbrukssamvirke ut Innovasjonsprisen til personer eller bedrifter som har turt å satse på nye innovasjoner innen bioøkonomien.

En av de nominerte til Innovasjonsprisen 2018 er det virtuelle gjerdet NoFence!

Gründer, Oscar Hovde Berntsen, kom på ideen til NoFence da han var tenåring og så hvor glade geitene var da de ble sluppet på beite. Han har siden brukt tiden på å utvikle og kommersialisere ideen sin.

Ved hjelp av en elektronisk bjelle, SIM-kort og GPS kan beitedyr løpe fritt innenfor et digitalt beiteområde. Bonden slipper å bruke tid og penger på å sette opp fysiske gjerder i ulendt terreng og kan også leie ut beitedyrene sine for å rydde områder.

Både i Norge og ellers i verden finnes det beiteressurser som per i dag ikke blir utnyttet til å produsere mat. FN har anslått at 20-40 prosent av verdens arealer er dekket av beitemark og gressområder. Juryen tror at NoFence har stort kommersielt potensiale internasjonalt.

I en fremtid hvor vi trenger smartere måter å produsere maten vår på, samtidig som forbruker er opptatt av dyrevelferd er teknologi som NoFence en essensiell bidragsyter.

NoFence er en av tre kandidater til prisen. De andre nominerte er Soil Steam for sin maskin som bruker damp til rensing av jordbruksjord  og grisebonde Olav Røysland for sin satsing på klimavennlige innovasjoner på gården sin.

Vinneren av Innovasjonsprisen 2018 blir avslørt 16. januar 2018 på Mat og Landbruk 2018.

Meld deg på Mat og Landbruk her