Er vi klare for fremtidens matproduksjon?

Digitalisering har revolusjonert media-, bank- og hotellnæringen. Det er vel ingen grunn til å tro at landbruket ikke vil bli like påvirket av ny teknologi. Allerede nå ser vi konturene av teknologiutviklingen som vil effektivisere og endre landbruket.

På Mat og landbruk 2017 skal vi snakke om de mulighetene som finnes, både hjemme og ute i verden, og hvordan norsk landbruk kan ta grep for å styrke sine konkurransefortrinn ytterligere med nye virkemiddel.

Grensesprengende teknologi – hva er det? 

Konferansens første del vil handle om grensesprengenede ny teknologi, også kjent som disruptiv teknologi. Torry Pedersen fra VG vil gi noen gode råd fra mediebransjen, før Microsoft vil vise oss noen produkter de jobber med rettet mot landbruket. Sverre Bjørnstad fra GENO og Eli Grindflek fra Norsvin vil fortelle hva de tror ny teknologi vil bety for norsk avl.

De mest spennende foredragene er kanskje de vi har hentet fra USA og Nederland. Isha Datar og Mark Post skal fortelle om sin forskning knyttet til produksjon av egg, kjøtt og melk – uten dyr. Labratoriedyrket kjøtt har allerede blitt fremstilt og den første labburgeren ble servert i London i 2013.

EDITORIAL USE ONLY. A burger made from Cultured Beef, which has been developed by Professor Mark Post of Maastricht University in the Netherlands. PRESS ASSOCIATION Photo. Issue date: Monday August 5, 2013. Cultured Beef could help solve the coming food crisis and combat climate change. Commercial production of Cultured Beef could begin within ten to 20 years. Photo credit should read: David Parry/PA

Mark Post og labburgeren. Foto: David Parry/PA

Tilbake til fremtiden

Etter lunsj skal vi ta for oss nye teknologier basert på gamle teorier og tankesett. Derfor har vi kalt denne bolken for «tilbake til fremtiden».

Med landbruksroboten Thorvald kan norsk landbruk gå tilbake til et fossilfritt og sprøytemiddelfritt landbruk og som visker ut fordelene med stordriftslandbruket. Selskapet N2 Applied bruker en 100 år gammel teknologi for å gjøre landbruket utslippsfritt. Norske kyr kan igjen bli foret med tang og tare som de ble før soyaen fra Brasil.

Landbrukets perspektivmelding

Etter mange foredrag om konkrete teknologier og muligheter, er det på tide å bli litt mer visjonære. Vi har invitert politikere og samfunnsvisjonærer for å snakke om landbrukets perspektivmelding. Mat- og landbruksminister Jon Georg Dale er en selvskreven gjest, det samme er bondelagsleder Lars Petter Bartnes. Jonas Gahr Støre kommer også for å fortelle hva vi kan forvente av en eventuell Støre-regjering.

Konferansen avsluttes som vanlig med middag, mingling og noe godt i glassene.

Vi gleder oss til å se deg!