SpermVital vant Innovasjonsprisen 2016!

SpermVital vant Norsk Landbrukssamvirkes Innovasjonspris for sin teknologiutvikling av oksesæd. Prisen ble delt ut av H. K. H. Kronprinsen under Mat og landbruk 2016.

Innovasjonsprisen deles ut til personer eller virksomheter som har våget å satse på innovasjoner innen bioøkonomi.

«Det er vanskelig for en sindig Gubrandsdøl å motta en slik æresbevisning. Det er inspirerende som meg som daglig leder og for selskapet. Vi har store ambisjoner og jobber aktivt for å komme ut på det Internasjonale markedet», sa daglig leder i SpermVital, Nils Christian Steig, til et fullsatt Mat og landbruk.

SpermVital-teknologien har revolusjonert insemineringsprosessen for storfe. Ideen bak teknologien er at den forlenger levetiden til spermiene etter inseminering i opptil 48 timer. For melkebonden betyr dette store besparelser av både tid og penger fordi man trenger færre insemineringer siden tidspunktet for inseminering blir mindre kritisk.

Juryformann Ola Hedstein begrunnet valget av SpermVital slik:

«Vinneren er et selskap som ubeskjedent har ambisjoner om å være et ledende bioteknologiselskap. Sin lave alder til tross har selskapet allerede patenter i 40 land.  Markedspotensialet for videre ekspansjon anses å være betydelig – ja noen sier til og med enormt. Selskapet arbeider nå intenst for å kunne overføre teknologien til nye anvendelsesområder – og nye dyreslag», sa Hedstein.

Se video av hvordan SpermVital-teknologien fungerer her:

Innovasjon er viktig for en konkurransedyktig landbruks- og matindustri. Dette er andre året Innovasjonsprisen deles ut. I 2015 vant Mære Landbruksskole for deres satsing på grønn energi.

De øvrige nominerte til årets pris var Felleskjøpet Fôrutvikling og Nutrimar for utvikling av et blågrønt dyrefôr og Biovotec og Nortura for industriprosessen med å fremstille eggehinne til bruk i sårhelende middel.

Foto: John Trygve Tollefsen